torstai 26. tammikuuta 2012

Fiasco aloitti vuoden 2012 komeasti arvoviineillä



Viinikerho Fiascon 2012 ensimmäinen viinitasting vei maistelijat askeleen korkeammalle maistelukokemukselle lauantaina 21.1.2012, kun pöytään oli varattu tavallista arvokkaampia pullotteita. Tätä varten oli hankittu käyttöön uudet burgundi-tyyliset kristallilasit, jotta aromeista voisi nauttia tavallista tasting-lasia paremmin.

Maistelu alkoi lasinnostolla ja tervetuliaispuheella tyylikkäästi samppanjakuplien siivittämänä. Pannier Brut Vintage 2002 oli mainion tasapainoinen ja herkullinen pakkaus. Paahteisen sitruksinen ja hennon hiivainen tuoksu herättivät aistit kehottaen maistamaan, ja uudet burgundilasit toimivat tässä erinomaisen hyvin. Suussa eloisa mousse, happo ja hedelmien tuoma makeus dominoivat, ja jälkimaku oli tavallista pidempi.

Illan toinen viini kaadettiin karahvista sen kummemmin viinin alkuperää saati laatua paljastamatta. Väri oli nuorekkaan purppurainen ja tuoksu kukkainen ja ”hapankirsikkainen”, maistelijat olivat päällisin puolin mieltyneet makuun, tosin kummemmin viinistä ei löytynyt mitään poikkeuksellisen tyylikästä. Fiasco oli päättänyt tuoda viinin maisteluun perspektiiviä tuomalla laadukkaan ranskalaisen halpaviinin arvioitavaksi; kyseessä siis Vallis Queyras ja varsin kelpo hintaansa nähden muutaman maistelijan mielestä.

Kolmannen viinin alkuperä selvisi monelle lähes saman tien lasiin kaadon jälkeen hailean värinsä ja puolukkaisen makunsa tähden. Alkon erikoisvalikoiman Domaine des Croix Beaune 1er Cru Les Grèves oli hieno viini, mutta kuten usein, ei saanut maistelijoissa aikaiseksi sellaista elämystä, että olisivat olleet valmiita maksamaan edes puolta viinin hinnasta. Mitään muuta vikaa viinissä ei ollut kuin se oli harvinaisen tavallinen. Tosin viini nautti lasissa olostaan ja maku parani ajan myötä ja pehmeä linturuoka olisi varmasti nostanut viinin arvoa. 

Jos viinit voivat olla väriltään ja luonteeltaan kuin yö ja päivä, Vega Sicilian -tuottajan Bodegas Alion Ribera del Duero 2006 Alion oli edellistä viiniä selkeästi synkempi. Maku oli myös luonteeltaan tumma, jota tuhti marjaisuus ja selkeä, mutta ei häiritsevä, tammitynnyrin tuoma vanilja ja nahkaiset aromit voimistivat. Tämä oli kansainväliseen makuun luotu, roteva viini, joka vaati edeltäjänsä tapaan kunnon ruoan.

Illan seuraava viini oli eräs vanhan maailman kuningattarena tunnettu viini, joka on yksi Italian Piemonten suurista ylpeydenaiheista: Pelisseron Vanotu Barbaresco vuosikertaa 2005. Tuoksussa parfyymia, kukkaisuutta, tummia marjoja. Maku ryhdittivät napakat mutta tasapainoiset tanniinit sekä tuoksussa mainitut aromit. Monen mielestä illan paras viini, joka tosin jäi monen mielestä hivenen hintansa varjoon.

Punaviineistä varmasti illan yllättävin, tosin muutamalle maistelijalle jo entuudestaan tuttu libanonilainen bordeaux- ja rhone-rypäleitä yhdistävä komea kummajainen, 2003 Chateau Musar sai monet maireasti hymyilemään. Musar, jota joku maistelijoista taisi tuoksunsa puolesta kuvailla "hikipaitaiseksi lammaspaimeneksi” kieltämättä havainnollisti melko elävästi sen, miten eläimellinen viini lasissa oli. Makumaailma seurasi tätä lammaspoikaa tosiaan tallinnurkkaan, toisaalta näinkin kypsyneessä viinissä marjaisuus ja herkullisuus oli poikkeuksellisen oivasti kiedottu yhteen. Tämän lisäksi Musarin hinta oli edeltävästä viinistä tarkalleen puolet eli voidaan puhua jo oivasta hinta-laatu suhteesta.

Arvoviinien kaartin päätti unkarilainen Chateau Dereszla Tokaji Aszú 5 Puttonyos 2005, jota voisi pitää Sauternes -viinejä nuorekkaampana veijarina. Tämä johtuu siitä, että alkoholia on vain noin 10 vol-% ja viiniä ryhdittää pirteät hapot. Erinomainen, kevyempi vaihtoehto Sauternes-viinin sijaan, jos kaipaa uutta.

Vaikka Petrukset ja Latourit jäivät odottamaan seuraavaa kertaa, monet saivat maistaa viinejä hintaluokasta, joita tavallisesti ei tule juotua. Samalla useampi varmasti huokaisi helpotuksesta makukokemuksien perusteella, ettei välttämättä arvokas viini ole makuelämyksenä kuitenkaan arvoaan suurempi.

Uskomme, että edellä mainitut viinit olisivat pääasiallisesti vielä lukittava kellariin saavuttaakseen parhaan ”juomisikkunansa”. Jos jano on kova eikä malta kypsyttellä, useiden tuntien dekantointi auttaa viinin avautumista. Tämän lisäksi hienostunut ruoka olisi kuulunut ehdottamasti hienon viinin kaveriksi.

Fiascon pojat kiittävät kaikkia osallistuneita onnistuneesta illasta ja toivottavasti mahdollisimman monet hyppäävät mukaan seuraavaan tastingiin, joka keskittyy Syrahin saloihin. Tervetuloa!

2 kommenttia:

  1. Hyvän kuuloinen setti ollut teillä! Mites Alionin kypsyys? Voisi varmaan vielä kehittyä?

    VastaaPoista
  2. Kyllä maistelijat tuntuivat olevan tyytyväisiä. Niin kuin sanottua, nämä viinit kaipaisivat vähintään pari vuotta kellarikypsyttelyä. Alion vaatisi vähintään 5 vuotta ja säilyy varmasti juotavana vuosikymmenen jos toisen...

    VastaaPoista