maanantai 30. huhtikuuta 2012

21.4. Fiascon supertoscanalainen ilta


Lauantaina 21.4. Fiascon jo traditioksi muodostunut italialialaisten viinien kevätilta keskittyi Chianti Classico – viinien sijaan tällä kertaa supertoscanalaisiin, joista tunnetuimpia Bolgherin alueen tuottajien kuten Tenuta San Guidon sekä Maremman Agricola Querciabellan viinit. Vastapainona ja vertailupohjana kulttiviinien pikkuveljien rinnalle oli tuotu suomalaisen Jarkko Peräsen Candialle-tilan suosittuja sekä vähemmän tunnettuja viinejä. Vierailevana asiantuntijana tapahtumaan oli kutsuttu paikalle Italian viineihin lumoutuneen Bel Mondo ravintolatukun myyntiedustaja ja mainio viinihedonisti Henriikka Lahti.

Maistelu alkoi rosso toscanalaisella Cancelli (2010) -viinillä, joka on Badia a Coltibuonon luostarialueelta, Toscanan sydänmailta. Tämä viini oli alkunalkujaan puhtaasti Maremman Sangiovese-rypäleestä tehty lajikeviini, kunnes perheyhtiö Stucchi-Prinetti päätti tuoda laadukkaan Syrah-rypäleen ominaisuudet mukaan viiniin. Viinin tuoksusta oli mahdollista löytää Syrahin ominaisuuksia kuten vadelmaa, pippurisuutta sekä mineralisuutta. Napakka suuntuntuma ja Sangioveselle tyypilliset hapankirsikan aromit löytyivät myös. Jälkimaku ei kantanut kovin pitkälle, muuten viini oli kelpo tapaus.

Syrah ja Sangiovese -sekoiteviini luostarilta


Toisena viininä tarjolla oli supertoscanalaisen Tenuta San Guidon Sassicaian 2. viini, Le Difese (2009), joka hurmasi monet kansainvälisellä lähestymisellään. Tämä Sangiovesestä (80 %) ja Cabernet Sauvignonista (20%) koostuva viini oli maultaan täyteläisempi, pehmeämpi ja pidempi kuin edeltävä viini. Maussa mm. toffeemaisuutta, lyijykynää ja makeaa marjaisuutta. Viinin hapot ja tanniinit olivat hienostuneet, osittain malolaktisen käymisen kautta ja loivat monelle erittäin laadukkaan, ehkä jopa Bordeaux:n Pomerolin alueelle johdattelevan nautintokokemuksen.
Le Difese, Tenuta San Guido sulatti monen maistelijan sydämet

Kolmantena viininiä oli Bel Mondon esittelemä, vuonna 1974 perustetun viinitila Querciabellan Mongrana (2008) viini, jonka tuotanto käynnistyi vasta hiljattain vuonna 2005 eli suhteellisen nuoresta viinistä oli kyse Querciabellalla. Tämä Maremmasta tuleva sekoite koostui Sangiovesestä (50%), Merlotista (25%) sekä Cabernet Sauvignonista (25%). Viini oli herkullinen ja tuhti hedelmäisyys oli viinille luonteenomaista. Viini oli joillekin maistajille kokemuksena kuin 1. ja 2. viinin sekoitus, joissa molempien parhaat puolet olivat hienosti esillä. Tammea viini ei ollut nähnyt niin paljoa kuin muut illan viinit, jotka pääasiallisesti viihtyvät tammessa 18-24 kk asti. 

Mongrana 2008, Agricola Querciabella

Henriikan tuoma Soloio (2006) oli monelle varsin villikortti, koska kyseessä oli toscanalainen 100 % Merlotista tehty lajikeviini. Casa Emman repertuaariin kuuluu myös pesunkestäviä chianti classicoita riservaa myöten sekä Vin Santoa tämän IGT viinin ohella. Viini oli erittäin hyvä Merlot ja monelle maistajalle varmasti ensimmäinen laatuaan. Toki hyviä Merlot-viinejä Toscanasta voi odottaa, koska monen huipputuottajan lippulaivaviini on tyypillisesti Merlot (Ornellaian Masseto, Tua Ritan Redigaffi sekä Castello di Aman L'Apparita), joista monet viiniharrastajat joutuvat vain huokailemaan kovan hintansa tähden.

Soloio 2006, Casa Emman hieno Merlot-viini

Viimeisenä mutta ei vähäisimpänä oli tarjolla Candialle-tilan viinit Ciclope (2008) sekä Circe (2009). Monelle muutaman vuoden takaisen viinimessun päräyttävimpänä viininä tunnettu Ciclope ei tälläkään kertaa jättänyt ketään kylmäksi vaan voitti maistajien keskuudessa parhaan viinin paikan. Viinin pehmeys, lähestyttävyys, hedelmäisyys, jälkimaku sekä kokonaisfiilis olivat vain hienosti kohdallaan. Ciclope koostuu pääasiassa Merlotista, Sangiovesestä, mutta makua on myös maustettu Petit Verdot sekä Syrah-rypäleillä. Illan viimeisenä viini ollut mielenkiintoinen Circe, joka koostui pääasiassa Merlotista ja Petit Verdotista. Viini oli ärhäkkä, viherpippurinen ja voimakkaan tanniininen, mutta ei missään tapauksessa mikään ylilyönti. Maussa oli runsaasti tummaa marjaisuutta, jota mausteisuus ja tanniinisuus kannattivat. Todennäköisesti hetken odottelun jälkeen viini saattaisi tasoittua. 

Illan voittajaviiniä, Candialle-tilan Ciclopea, saa Alkon tilausvalikoimasta Arkadiankadulta.
Candiallen mielenkiintoinen Merlot-Petit Verdot -uutuus Circe, 2009


Viinien kaveriksi oli tarjolla Ciabattaa, Pecorino-juustoa, villisikasalamia sekä fenkolisalamia, jotka tuntuivat maistuvan hienosti. Kiitokset osallistujille ja Henriikalle, toivottavasti näemme pian jälleen vaikkapa Suuressa siideriseikkailussa toukokuussa!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti