tiistai 20. syyskuuta 2011

9.9. Jamon Iberico ja espanjalaiset viinit

Espanjan maine vanhan maailman yhtenä kulttiviinimaana on ansainnut monen sydämestä paikan varsinkin täyteläisen marjaisten, aromikkaiden ja usein nahkamaisten punaviiniensä ansiosta, joissa tammikypsytyksen ja hedelmän tuomat tanniinit sekä mieto hapokkuus kietovat viinin parhaat puolet nautinnolliseksi kokonaisuudeksi.

Fiasco päätti edellä mainitun siivittämänä käynnistää syksyn tastingien sarjan tutustumalla Espanjan jaloihin herkkuihin, jotka tulivat mielenkiintoisilta viinialueilta Penedesistä, Cigalesta, Prioratista sekä Bierzosta. 


Tällä kertaa innokkaat maistelijat kokoontuivat 9.9. tutustumaan Winecellarsin kabinetissa neljän eri punaviinin lisäksi kokonaiseen Jamon Iberico -possun lapaan, jota viipaloimaan oli kutsuttu paikalle vierailevaksi tähdeksi kokenut veistelijä, Antti.

Illan 1. maistettu viini oli verrattain yllättävä, mahtisuku Torresin valmistama Atrium-lajikeviini Merlot-rypäleestä. Tätä viiniä tuotetaan Penedesin viinialueella, aivan Barcelonan kupeessa. 

Torres Atrium Merlot 2009

Atriumin maussa oli aistittavissa jokseenkin uuden maailman vivahteita, makean kesäisiä marjoja kuten mansikkaa, mutta myös selvästi tammen tuomaa tanniinisuutta. Jamonin kanssa viini ei päässyt oikeuksiinsa, vaan kinkku dominoi viiniä. Espanjalaiselle viinille luonteenomaisesti alkoholia viinissä oli korkeahko 14 t-%.

Illan toisena viininä oli Severin jo aikaisemmin testaama ja kinkun kanssa erittäin nautittava Tinta del Pais (Tempranillo) -rypäleestä valmistettu Museum-lajikeviini. Tätä viiniä on valmistettu Cigalesin viinialueella, Kastilia-León -alueen pohjoisosassa vasta noin 10 vuotta.

Museum 2008

Vaikka Cigalesin viinialue on ilmastoltaan erittäin kylmä talvisin ja paahtava kesäisin, nykyteknologian ansiosta alueelta saadaan erinomaisia punaviinejä. Museum on roteva marjaisuudessaan, mutta siitä löytyy myös nahkaisuutta, mausteita, vaniljaa, mynthonin sekä salmiakin aromeja. Tanninit ovat pehmeät ja pyöreät. Odotetusti kinkku meni erinomaisesti Museumin kera.

Kolmantena viininä maistelijoille tarjottiin erittäin mielenkiintoinen ja kovat ennakko-odotukset Fiascon pojissa herättänyt Prioratin nousevalta ja laadukkaalta viinialueella valmistettu Nona Petit. Kyseessä on illan ainut sekoiteviini, johon on yhdistetty Garnacha negraa (75 %) eli Grenachea, Samsóa (10 %), Merlota (10 %) sekä Cabernet Sauvignonia (5 %). Viinin tuoksu enteili hyvää, sillä mieleen juolahti ensimmäisenä bordeaux:n hienot sekoiteviinit, joissa tasapainoinen koostumus sisältää jaloa tuhdikkuutta sekä kypsytyspotentiaalia n. 10 vuotta. Nona Petit:iä on kypsytetty 10 kuukautta Allierin tammitynnyreissä, joista puolet uusia ja loput 2. kertaa käytössä sekä tämän jälkeen 18 kuukautta pulloissa.

Nona Petit 2009

Maku tässä "pikkuisessa" oli mahtava. Tuhtia tummaa marjaa ja kirsikkaisuutta, tammen tuomaa nahkaisuutta ja syvyyttä, joka ei kuitenkaan dominoinut liikaa. Lisäksi tuhdit mutta pehmeät tanniinit sekä terhakkaat hapot saivat suun supistumaan sekä jättämään veden kielelle. "VAU"-elämyksen aikaansaanut viini, joka on varsinainen löytö n. 15€ hintaluokassa. Tämä 14,5 t-% viini sopi erittäin hyvin myös Jamon Iberico -porsaan seuraan.

Illan 4. viini, Pétalos, on lajikeviini ja kasvatettu Espanjan luoteisosasta Bierzon alueelta Mencia-rypäleestä, jonka uskotaan olevan Cabernet Francin esi-isä. Viinin tuoksu on maanläheinen ja hyvin sulkeutunut verrattuna aikasempaan Nona Petit:in; tästä syystä viini on kerrassaan houkutteleva. Tuoksussa voi erottaa myös ruusun tai orvokin tuoksua sekä tomua. Kyseessä aika impi.

Pétalos 2008 / 2009

Pétaloksen maku seurasi osittain hajua parfyymien sekä hennon maanläheisyyden ja yrttisyyden pyöriessä kielen päällä päällimmäisinä makutuntemuksina vuosikerran 2009 osalta. 2008 vuosikerta osoittautui sen sijaan aivan eri sarjan viiniksi, joka oli leveämpi sekä voimakkaampi niin tuoksultaan kuin maultaan. Vuosikerroissa saattaa siis ilmetä huomattavaviakin eroja saman tuottajan aikaansaannoksissa.

Vieraille tehdyn äänestyksen perusteella, Museum 2008 sekä Nona Petit keräsivät tasaväkisesti kaikki äänet (8+8). Molemmissa sekä viinin oma maku että Ibericon kyytipoikana toimiminen loivat kokonaisvaltaisen nautinnon. Myöhemmin kun viinejä maistettiin uudestaan, Torresin Atrium Merlot sekä Museum olivat hivenen menettäneet ryhdikkyyttään ja niistä oli huomattavissa voimakasta kypsyneen hedelmän sekä salmiakin aromia. Sen sijaan Nona Petitissä ns. paketti pysyi kasassa myös pari tuntia pullon avaamisen jälkeen.

Illan kruunasivat aplodit, jotka olivat huomionosoitus loistavalle kinkunveistäjällemme Antille, joka piti huolen siitä, että possusta jokainen irrotettavissa oleva herkkupala päätyi oikea-aikaisesti vieraiden lautaselle mukavien tarinoiden saattelemana. Hieno aloitus syksyyn, jota tulee seuraamaan raikas tuulahdus ranskalaisia vivahteita 1.10. pidettävässä, Rhoneen keskittyvässä tastingissä. Tervetuloa!
-S

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti