torstai 7. kesäkuuta 2012

16.5. Fiascon Suuri siideriseikkailu

Kyllä naurattaa ja harmittaa suomalainen mielikuvamaininta siidereistä. Siideri on mainoksissa virikejuomaa seurustelunedistämiseksi, nostetta tuomaan, toisin sanoen siinä dokabiliteetti on kunnossa. Eipä ole omena kauaksi puusta siis pudonnut, kun tunnetusti kännit lähtevät liikkeelle näistä omppopomppomaisista litkuista. Usealle viiniharrastajalle siiderit tästä syystä jäävät pahasti jalkoihin "teinimäisyytensä" johdosta - juuri näiden kokeellisten "himmeleiden" tähden. Fiascon siideriseikkailussa kuitenkin oppi kopautti oppipoikaa päähän, kun siideriharrastaja Helmi Korpinen oli päässyt valitsemaan kuusi erilaista siideriä seikkailua varten.  Maut olivat osin hyvin kehittyneitä, puhtaita sekä jopa viinillisiä.

Seikkailun johtaja Helmi alustamassa siiderin historiaa ja valmistusmenetelmiä

Seikkailu alkoi monelle jo tutulla suomalaisella, Colden Capin kuivalla omenasiiderillä, jota ei siiderimaissa luokitella siideriksi vaan alkoholijuomaksi valmistusmetodien perusteella. Väriltään vaalean keltainen, kuohuva, hajultaan keinotekoisen omenainen siideri sihahti. Maku olikin vähintään harhainen, koska ompun maku oli sekoittunut päärynään. Lisäksi makupalettia hallitsi jokin esanssinen sivumaku, tyypillinen teinisiideri, joka kuivuudestaan huolimatta tuntui ätläkältä.

Golden capin seuraajana toiminut brittiläinen, pastöroimaton Black Rat oli hyvin erilainen kokemus, joka muistutti lähinnä Crowmoorin tai Strongbow:n tyylimaailmaa. Kuivan hapokas siideri, jossa omena tosiaan maistui omenalta, ja makua kannatti sopivasti kuohu. Huomattavasti parempi kuin edeltäjänsä.
Teinivuosista tuttu Colden Cap aiheutti maistelijoiden joukossa nostalgisia puistatuksia, kun taas Black Ratin maku oli taattua brittisiiderilaatua

Matka jatkui selkeästi nousujohteisempaan suuntaan kun kolmanneksi retkellä oli vuorossa 7,4 vol-% brittisiideri Thatchers Katy. Tämä juoma oli sekä tuoksussaan että maussaan niin viinillinen, että tätä olisi varmasti sokkomaistelussa vaikea erottaa viinien joukosta. Kyseessä on single variety -siideri, joka on valmistettu Katy-omenalajikkeesta. Upea kokemus, joka tosin nousi huppuun herkästi. Voisi sopia hyvin kevyiden liharuokien, kermaisten juustojen tai salaattien kaveriksi. Tämän hienonmakuinen siiderin haastajaksi astui tällä kertaa Ranskan Bretagnesta kotoisin oleva La Bolée Bretonne, jossa on kuohuviineille tyypillinen korkki pullonsulkijana kruunukorkin sijaan. Tämä biodynaamisesti tuotettu siideri huokui ranskalaisuuttaan niin pullonsa kuin tuoksunsa puolesta. Kypsyneen käynyttä omenaa sekä hiivaisuutta  ei voinut olla huomaamatta. Tosin maku oli jokseenkin pidättäytyväinen, todennäköisesti johtuen matalasta alkoholimäärästä, jota oli tässä pullotteessa vain 4 vol-%. Tämän siiderin kanssa sopi erinomaisesti bretagnelainen Brie-juusto.

Viinillinen siideri Thatcher's Katy
Bretagnelainen luomusiideri oli monen makuun
Pajazzon tyhjentäjäksi Fiascon siideriseikkailussa valittu Britannian suurin luomu- ja erikoissidereitä valmistavan Westonsin pullote, Old Rosie Cloudy Scrumpy. Tämä siideri oli etikettinsä mukaisesti kulkeva peli, jossa omenaa ei ole säästelty. Thatcher's Katyn tapaan korkea alkoholimäärä eli 7,3 vol-% antoi siiderille voimakkuutta. Lisäksi sakkaa tuli melkoisesti varomattoman kaatajan yllätykseksi, koska juoma on suodattamaton. Liekö tämä osasyynä siihen, että siiderissä oli todella terhakka hapokkuus. Lisäksi tammitynnyrikypsytys toi viineissäkin tyypillisesti huomattavaa vaniljaisuutta.  
Turboahdettu siideri, jonka makua ei voinut muuta kuin hämmästellä
Illan viimeisenä kattauksessa oli suomalainen Kartanon Satokauden omenasiideri, on panostanut selkeästi designiin pullonsa puolesta, koska komeaan ulkonäköönsä nähden juoma itsessään oli omenaltaan melko lattea verrattuna aikaisimpiin kattauksiin. Siiderissä tosin oli niin makean hunajainen maku että tuntui mehiläisen surina suussa. Kartano jäi tällä kertaa pahasti ulkomaisten, autenttisten siiderien jalkoihin.
Kartanon ulkokuori antoi enemmän kuin sisältö

Kiitokset Helmille mielenkiintoisesta kattauksesta sekä tietopaketista, monet varmasti löysivät uuden erinomaisen vaihtoehdon perinteisille goldencäpeilleen tai krowmooreilleen. Suuri kiitos tietysti aktiivisille maistelijoille osallistumisesta, toivottavasti monet pääsevät mukaan päättämään kevätkauden komeasti samppanjoilla.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti