perjantai 31. elokuuta 2012

9.6. Fiascon hienot samppanjat

Syyskesän iltojen hämärtyessä, palamme halusta päästä paljastamaan syksyn ohjelman. Tätä ennen on kuitenkin mukava muistella kesän mieleenpainuvimpia hetkiä, joista yksi merkityksellisimmistä meille fiascolaisille oli komeat kuplajuomat, samppanjat.

Viini-tastingin ideana ei ollut pelkästään sukeltaa eri samppanjoiden luonteenpiirteisiin, vaan samalla rikkoa myös muutamia tunnettuja myyttejä. Samppanjan juonnissa usein käytetyt huilumaiset lasit eivät anna samppanjaa arvostavalle maistelijalle juurikaan moniulotteisia nyansseja, vaan pikemmin tarjoaa tunnetusti aivastuksen ja yskähdyksen hupaisan sekoituksen. Tätä tarkoitusta varten tastingiin oli varattu asialliset tulppaanin muotoiset -maistelulasit, jotta samppanjan viinilliset aromit pääsisivät paremmin oikeuksiinsa.

Ruinartin rosé lasia myöten oli monen mieleen.

Lisäksi samppanja on aperiitivia tai juhlajuomaa huomattavasti monikäyttöisempi, koska se kuuluu niihin harvinaisiin ruokajuomiin, joita voi vaivattomasti juoda kaikkien aterioiden rinnalla. Samppanjoiden seuraksi oli varattu villisika-, fenkolisalamia sekä erilaisia juustoja. Samppanja on upea juoma - varsinkin kun se on tarjoiltu magnum-pullosta. 


Ohessa samppanjaillan tähdet järjestyksessä sekä ajatukset viineistä:


1.     Drappier Brut Nature Zero Dosage N.V. (Magnum)
Sijainti: Aube (Urville)
Rypäle: 100 % Pinot Noir
Sokeri: 0-2 g/l (vain rypäleen oma sokeri)
Alkon tilausvalikoimasta: http://www.alko.fi/tuotteet/fi/938347
Viinin vaikutelmat: Hienot kuplat, voimakkaan kultainen jopa punertavaan taittuva väriltään. Tuoksussa pähkinäisyyttä, omenaisuutta, sitrusta, kukkaisuutta. Maultaan yllättävän pehmeä ollakseen zero dosage -samppanja eli rutikuiva. Erittäin mieluisa, tasapainoinen hapokkuudeltaan sekä monelle samppanjaystävälle erittäin mukava yllätys niin hinnaltaan sekä saatavuudeltaan. Voittaja! 


2.     Besserat de Bellefon Blanc de Blancs N.V. (Magnum)
Sijainti: Epernayn ympäristö
Rypäle: 100% Chardonnay
Sokeri: N/A
Ei Alkon valikoimassa

Viinin vaikutelmat: Vaaleamman kultainen, harvat kuplat. Tuoksussa selkeää hunajaisuutta, makeutta sekä kukkaisuutta. Edeltäjäänsä verrattuna jopa makeahkon ja kosiskelevan oloinen, sitrusta ja tuoksunmukaisesti hunajaa. Maultaan hiukan lyhyt eikä säväyttänyt.3.     Charles Heidsieck Brut Reserve N.V. (Magnum)
Sijainti: Montagne de Reims (Reims)
Rypäle: 40 % Pinot Noir, 35 % Pinot Meunier,
25 % Chardonnay
Sokeri: 11 g/l

Viinin vaikutelmat: kultainen väri, runsaat kuplat. Mausteinen, leipämäinen, sitruksinen ja intensiivisen houkutteleva tuoksu. Hyvä mousse sekä miellyttävän pehmeät hapot. Pitkä jälkimaku, reserviviinien suuri määrä tuo hienostuneen vaikutelman viiniin. Illan runner-up.

 
4.     Ruinart Rosé Reserve (Magnum)
Sijainti: Montagne de Reims & Cote de Blancs
Rypäle: Chardonnay & Pinot Noir
Sokeri: 9g/l
Alkon tilausvalikoimasta: http://www.alko.fi/tuotteet/fi/958807

Viinin vaikutelmat: Upea vaaleanpunainen lohen väri, intensiiviset kuplat. Tuoksussa mansikkaisuutta, maata ja hiivamaisuutta. Maku voimakas, mineraalinen ja marjainen. Ryhdikäs hapokkuus.5.     Drappier Carte d’Or 1992.
Sijainti: Aube (Urville)
Rypäle: 80-90 % Pinot Noir, 5 % Pinot Meunier,
5-15 % Chardonnay
Sokeri: ~ 9 g/l
Viinin vaikutelmat: Syvän tumman kultainen, omenamehua vastaava. Vähäiset kuplat. Tuoksussa eläimellisyyttä, kaalipataa ja kypsää omenaa. Kevyesti ylikehittynyt epäilemättä. Maku seurasi tuoksua ja oli todella voimakas, josta löytyi kypsyneitä hedelmiä, osterikastiketta. Edelleen hyvä hapokkuus. Kaipaa ehdottomasti ruokaa, ja vaati totuttelua.

Kiitoksia kevään tastingeihin osallistujille, syksyllä tavataan!

Illan viinit edustalla, takana muutama paksubertta, jotka joku muu oli jo päässyt nauttimaan sekä alla tunnelmia.Ei kommentteja:

Lähetä kommentti