maanantai 22. lokakuuta 2012

Fiasco synnyinjuurillaan Ruffinon lanseeraustilaisuudessa

Viinikerhomme nimi oli yllättäen kovassa huudossa perjantaina 19.10. La Famiglian alakerran kabinetissa, jonne Fiascon pojat saapuivat Altian kutsumana lounasaikaan.

Ruffinon edustaja oli Suomessa lanseeraamassa ensimmäisenä maailmassa Toskanan vanhimpaa Chiantia eli Ruffino Chianti Superiore DOCG:a, jonka historia ulottuu yli 100 vuoden päähän - tarkemmin vuoteen 1877. Chianteissa tunnettu fiasco on yksi maailman tunnetuimmista Italiaa tai Toskanaa kuvastavista tuotemerkeistä. Tämä olkipunottu  ja pyöreäpohjainen pullo on ollut jo yli vuosisadan ajan yksi kestävimmistä säilytys- ja kuljetusmuodoista nestemäisille aineille, kuten kansan sekä kuuluisuuksien rakastamalle chiantille.

Fiascon modernisoitu versio litran kokoluokassa
Vuoden 2011 Ruffino Chianti Superioren tuoksussa oli havaittavissa kukkaisuutta sekä kypsynyttä kirsikkaisuutta. Keskitäyteläinen maku seurasi tuoksua, ja siitä löytyi hivenen mausteisuutta ja kitkerää jälkimakua. Oivallinen viini tarjolla olleelle pikkupurtavalle.

Ruffino Chianti sopi hienosti italialaisten pikkupurtavien seuraan.

Ruffino Chiantin rinnalle tuotiin kolmea muuta viiniä, jotka olivat järjestyksessä:
  • Riserva Ducale Chianti Classico Riserva 2008 (tuoksussa kirsikkaisuutta, orvokkisuutta. Maussa vadelmaisuutta ja kirsikkaisuutta, mausteita, tukevat hapot, säilyy pitkään)
  • Ruffino Modus 2008 (tuoksussa tammen tuomaa vaniljaa sekä marjaisuutta. Maussa pehmeää tammimaisuutta sekä tuhtia marjaisuutta)
  • Riserva Ducale Oro Chianti Classico Riserva 1990 Jeroboam (tuoksu aluksi hivenen rikkimäinen ja etova, dekantointi auttoi tuomaan marjaisuutta esille. Kauniisti kypsynyt viini, jossa hapot ja tanniinit olivat edelleen eloisat.)

Ruffinon viinit: uusi Chianti Superiore -11,
Chianti Classico Riserva Ducale -08 ja supertoskanalainen Modus -08

Ruffinon edustaja Ducale Oro -90 Jeroboamin kanssa

Ruffinon viinitalo oli Ilario ja Leopolodo Ruffinon päähänpiston tulos, kun heidän tavoitteenaan oli tehdä vaatimattomasti parasta viiniä koko Toskanassa. Nykyään Marco ja Paolao Folonarin omistuksessa oleva Ruffino käsittää n. 560 ha viinitarhoja sekä Toskanan alueella että Firenzen tuntumassa olevan historiallisen viinikellarin. Ruffinolla on myös mm. ISO 9001/200 -sertifiointi ensimmäisenä italialaisena viinintekijänä sekä ensimmäinen DOCG-laatuluokitus serftifionti Chiantista.

Ruffinon viinitilatEi kommentteja:

Lähetä kommentti