tiistai 20. marraskuuta 2012

19.10. Pintxos & Wines

Viime syksynä suuren suosion ansainnut Jamon Iberico & espanjalaiset viinit -tasting sai upean jatko-osan, kun espanjalaisiin ruokiin erikoistunut kokki Miikka Väisänen tuli valmistelemaan Baskimaassa himoittuja pienpurtavia, pintxoseja. Pääraaka-aineina oli siika sekä chorizo-makkara. Makuhermoja kutkuttelua oli tarkoitus jalostaa myös pitkään kypsytetyllä manchego-juustolla.
Kokki Miikka Väisänen loihtimassa Chorizo-siideribalsamico -pintxoseja

Eikä siinä vielä kaikki. Illan toinen tähtivieras - monelle kinkkumiehenä entuudestaan tuttu Antti Kupiainen - saapui Iberico porsaan -potka kourassa. Teline pystyyn, kinkku kiinni ja ilta oli valmis alkamaan Winecellarsin "espanjalaiselta tarvernapuolelta". Tervetuliaissherryä sekä hienostuneen aromikasta pata negraa maistellessa hämyisessä kynttilän valossa, espanjalaisen kitaramusiikin siivittämänä, Antin viipaloidessa seitinohuita kinkkulastuja, autenttisuus oli käsin kosketeltavaa.
Antti työn touhussa ja alustamassa, miksi tämä on niin sikahyvää!

Illan viineiksi oli valittu mm.

- Lustau Los Arcos Solera Reserva Dry Amontillado
Rypäleet: Palomino Fino 100%
Kuvaus: Kuivan portviinimäinen, joka väriltään kuparinen ja muistuttaen Tawny-portia (oksidoitunut portviinityyppi). Tuoksu oksidoitunut, pähkinäinen ja palanutta sokeri. Maku oli kuiva, mantelinen, kahvimainen, rusinainen ja karamellinen.

- Vall Dolina Brut Nature Reserva, DO Cava
Rypäleet: Macabeo, Xarello, Parellada, Chardonnay
Kuvaus: samppanjavalmistusmenetelmällä tehty. Tuoksu ja maku hedelmäinen, kepeä, hivenen kukkaisuutta. Tammikypsytyksen toffeisuus oli huomattavissa.

Alkujuomien jälkeen ja ruokahalua kiihottaneen kinkkuhetken jälkeen, vieraat siirtyivät ravintolan puolelle ihmettelemään Miikan pintxoseja, jonka kanssa tarjoiltiin seuraavia valko- ja punaviinejä sekä makeaa sherryä:

- Pazoz de Lusco, DO Rias Baixas
Rypäleet: Albariño
Kuvaus: Yllättävän hapokas ja raikkaan hedelmäinen kaveri, jossa myös mineraalisuutta. Todella positiivinen yllätys ja selkeästi kalan kaveri.

- Coto de Gomariz 2011
Rypäleet: Treixadura (70 %), Godello (15 %), Albariño (10 %), Loureira (5 %).
Kuvaus: Yllättävän hapokas, granny smithimäinen omenaisuus, hyvä hedelmäisyys. Viinin raikkaus jälleen sykähdytti. Loistava kalaviini.

- La Montesa 2009, Rioja Baja
Rypäleet: 65% Garnacha, 30% Tempranillo, 5% Mazuelo
Kuvaus: Viinillinen, marjaisa ja tasapainoinen viini niin hapokkuutensa ja tanniinisuutensa puolesta. Viinissä ei ollut mitään moittimista, mutta siitä toisaalta puuttui myös vau-efekti, vaikka oli niittänyt mainetta ja kunniaa viinikriitikoiden arvosteluissa. Sopi Chorizo-pintxosin kanssa kulautteluun.

- Faustino I Gran Reserva 2000, Rioja 
Rypäleet: Temranillo, Craciano, Mazuelo
Kuvaus: Selkeästi ikääntyneempi viini, josta löytyi nahkamaista ja viikunaista aromia sekä mausteisuutta ja tammen tuomaa aromia. Maku ei tosin kannatellut kovin pitkälle. Tunnettu ikoniviini, tosin ei mitenkään poikkeuksellisen erikoinen gran reserva.

- Valdespino Oloroso, DO Jerez-Xérès-Sherry, Oloroso
Rypäleet: Palomino, Pedro Ximénez
Kuvaus: kahvinruskea, puolimakea, viikunainen, paahteinen, vähän suklainen ja pähkinäinen
Tarjolla viinien kaverina siika-siideribalsamico- ja chorizopintxosit sekä manchegojuustoa

Herkut sopivat pääasiallisesti erinomaisesti viinien kanssa, komppaus oli nappisuoritus. Kiitos siitä Miikalle ja potkasta Antille. Jälleen kerran yksi yleisömenestys Fiascon tastingien historiassa, suurkiitos siis osallistujille. 

Seuraavaksi Piemonteen! Ciao!Ei kommentteja:

Lähetä kommentti